Firewall Hizmetleri

Firewall Hizmetleri

Türkçe olarak güvenlik duvarı adı verilen hizmetler, Firewall hizmetleri olarak da bilinir. Bilgisayar ve ağ sistemleri arasında güvenliği sağlamak amacıyla kullanılan donanım ve yazılım sistemleridir. Giden ve gelen ağların trafiğini kontrol altında tutar ve olası saldırılara karşı önlem almayı amaçlar.

Ağ trafiği belli kurallar çerçevesinde korunur, kişisel cihazlara dışarıdan gelebilecek tehdit durumların hepsine karşı engel amacıyla kullanılan güvenlik araçlarıdır. Belirlenen kurallara göre ağ üzerinden giden ve gelen trafiğin ulaşması gereken yerin uygunluğu kontrol edilir ve gerekli durumlarda yönlendirir. Güvenlik duvarı üzerinde belirlenen kurallara aksi durumları engeller, sistem ya da cihazların gelebilecek zarardan korunmasını sağlar.

Firewall Hizmetleri Nasıl İşler?

Belirli protokoller ve kurallar doğrultusunda ağı denetleyen, risk oluşturan dış tehlikelere karşı sistemlerin korunmasını sağlayan güvenlik duvarı hizmetleri sistemleridir. İçinde bulunulan ağın sürekli olarak denetlenmesini sağlayarak, dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı koruma sağlar. Çalışma anlayışı olarak özel olarak belirlenen kuralları takip eder. Bu kurallar dışında bir trafik tespit edilmesi durumunda ağa erişimi engeller ve en kısa sürede güvenli bir katman oluşmasını sağlayarak bu trafiğin ağa girişini engeller.

Sadece izin verilmiş olan ve kurallara uyum sağlayan ağ trafiklerinin erişimine izin verilir. İş yerleri ya da evde kullanılan internet ile ağ arasında bulunan iletişimin sürekli olarak güvenli kalmasını amaçlar. Teknolojinin gelişmesi ve erişilebilir olmasının avantajları yaşanırken bir yandan da olumsuzluklar ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Firewall analyzer olumsuz durumların önüne geçilmesini sağlar. Özellikle şirket ve işletmelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanılmıştır. Herhangi bir siber saldırı karşısında cihazların ve verilerin korunması için hizmetlerden faydalanılabilir.

Firewall Çeşitleri

Kişilerin, kurum ve kuruluşların siber saldırılara karşı kullandıkları güvenlik duvarı iki farklı gruba ayrılır. Sistemler yapısına ve mimarisine göre sınıflandırılır.

Firewall Yazılım Sistemleri

Bilgisayar üzerinde çalıştırılabilen yazılım sistemleri sayesinde gelen veri akışları kontrol altında tutulur ve güvenliğin korunması sağlanır. Kurulması ve kullanılması oldukça basittir ve yazılımlar uygun fiyatlıdır. Bilgisayar sayısının az olduğu yerlerde tercih edilebilir seçeneklerden biridir. Bilgisayarın işletim sistemi üzerinde çalıştırılır, sunucuya daha fazla yük binmesine sebep olur. Gerektiğinde yazılım sistemlerini devre dışı bırakmak oldukça basittir.

Güvenlik duvarı yazılım sistemleri, yetkisiz erişimi engellemenin yanı sıra izinsiz girişi algılama ve önleme, içerik filtreleme ve sanal özel ağ (VPN) desteği gibi özellikler de içerebilir. Ağı korumada etkili olmasını sağlamak için güvenlik duvarı yazılımını düzenli olarak güncellemek ve bakımını yapmak önemlidir.

Firewall Donanım Sistemleri

Donanım sistemleri; Firewall cihazları ve UTM cihazları olarak adlandırılır. Router gibi donanımlara entegre edilerek kullanılan cihazlardır. Ağa giriş ve çıkışların kontrol edilmesi, paket filtreleme olarak adlandırılır. İnternet ve ağ bağlantıları arasında köprü kurulmasını sağlar ve ağ trafiğinin analizini yapabilir. İşletim sistemi üzerinde kurulu olmayan bir sistem olduğu için sistemde ya da sunucuda herhangi bir aksamaya veya yavaşlamaya sebep olmaz. Daha geniş ölçekli ağ kullanımı olan yerler için ideal bir sistemdir. Sistemin devre dışı bırakılması kolay olmadığı için Firewall hizmetleriarasından daha güvenilir olanıdır.

Statik Paket Filtre Firewall

Ağ üzerinde oluşturulan izin durumuna göre paketlerin geçişi sağlanır. Ağ trafiği içinde bulunan başlıkların okunup analiz edilmesi şeklinde bir çalışma düzeni bulunur. Veri girişine izin vermek için hedef adres, erişmek istenilen port, kullanılacak protokol ve kaynak adresin analizi yapılır. Eski sistemler olmasına rağmen bugün hala tercih edilen sistemler arasında bulunur. Olumsuz taraflarından biri; ilk gönderen sistem tespit edilemeyebilir.

Devre Seviyesi Firewall

Ağ adresinin başka bir adrese dönüştürülmesi şeklinde Firewall çalışma mantığı bulunur. Güvenliği korumak için katman oluşturma görevini yapar. Yerel ağda bulunan IP adresini gizleyerek oluşan tehlike karşısında erişimin kısıtlanmasını sağlar. Sunduğu imkanlardan dolayı esnek bir yapıdadır. Yüksek seviyede bir performansa sahip olsalar da paketler son derece küçük ölçekte incelenir. Bu sistemler kaynak ve hedef arasında doğrudan bağlantı kurmadığı için bu alan içinde yer alan paketleri analiz edemezler.

Dinamik Paket Filtre Firewall

Statik Paket Filtre Firewall yetersiz geldiği durumlarda kullanmak için Dinamik Paket Filtre Firewall geliştirilmiştir. Verinin kaynaktan hedefe kadar olan yolculuğunda takip eder. Paketlerde başlıktan başlayarak farklı konularda incelemeler gerçekleştirir. Ağ trafiği üzerinde gelen ve giden paketler hakkında daha fazla bilgi sahibi olunmasını sağlar. Bu sistem içinde portların hepsi kapalı devre olarak tutulur. Yetki verilmesi durumunda portun kullanımına izin verir. Kontrol ve denetim mekanizmasının yüksek seviyede olması nedeniyle oldukça gelişmiş bir sistemdir.

Proxy Destekli Firewall

Uygulama katmanlarının işleyişine göre tasarlanan sistemlerinden biri olan Proxy Destekli Firewall, oturumu kendi başına başlatabilme özelliğine sahiptir. Kaynak sistem olarak kullanılan sistemden oturum açılmaya çalışılırsa, istek güvenlik duvarı üzerine gönderilir. Güvenli duvarı aracı olarak bu isteği kaynağa gönderir. Oturumun açılmasından sonra işleyiş bu şekilde devam eder ve gelişmiş bir güvenlik duvarı oluşturulmuş olur. Paket içeriklerini doğrudan kontrol edebilen ve Firewall bypass yapabilen bir sistemdir.

Melez Firewall

Mimari olarak ayrılan çeşitler arasından birden fazla sistemi aynı anda bulunduran güvenlik duvarı sistemlerine Melez ya da Hibrit denir. Ağ bağlantılarına zarar verecek yazılım ya da saldırılara karşı koruma duvarı örer. Firewall blocker sistemleri arasında oldukça güvenli sistemlerden biridir. Veri akışını kontrol edebilir ve kötü niyetli girdileri engelleyebilir

Firewall hizmetleri sayesinde daha güvenli bir şekilde ağ bağlantısı kurmak mümkündür. İş yerleri ve işletme gibi ortamlarda bilgisayar gibi donanımların fazla sayıda bulunması nedeniyle gerekli ihtiyaçlardan biridir. Zarar verecek saldırılara karşı daha iyi bir savunma oluşturabilmek için oldukça avantajlı sistemlerdir.

MBD Teknoloji Güvenilir Firewall Çözümleri Sunar

Kurumsal işletmelerin BT altyapılarının firewall sistemleri ile güvenli hale getirilmesinde uzmanız. Sunucu ve BT altyapınızın herhangi bir siber saldırıya karşı güçlü bir şekilde korunmasında en doğru çözümler sunmaktayız. En uygun fiyatlarla hizmetlerimizden faydalanmak için bize ulaşın.